Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v septembri vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v septembri v medzimesačnom aj v medziročnom porovnaní vzrástli. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Presnejšie, maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v septembri zvýšil o 0,7 % oproti augustu, keď medzimesačne klesol o 0,1 %. Aj v celej EÚ maloobchodné tržby v septembri stúpli medzimesačne o 0,3 % po 0,5-% zvýšení v auguste.
V medziročnom porovnaní sa index maloobchodného predaja v septembri zvýšil o 3,7 % v eurozóne a o 3,5 % v celej EÚ.
Za septembrový medzimesačný rast maloobchodných tržieb vďačí eurozóna najmä zvýšeniu predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,3 %, nepotravinárskych produktov o 0,5 %, zatiaľ čo predaj palív sa znížil o 0,4 %.
V celej EÚ stúpli tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 0,9 %, ale tržby z predaja palív klesli o 0,6 % a z predaja nepotravinárskych výrobkov o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré dodali Eurostatu údaje za september, zaznamenali najvyšší nárast maloobchodného predaja v Írsku (1,4 %), Dánsku a Luxembursku (zhodne o 1,3 %) a vo Francúzsku (1,2 %). Najstrmší pokles tržieb nahlásili Spojené kráľovstvo (-2,2 %), Chorvátsko (-1,9 %) a Litva (-1 %).
V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v septembri najviac zvýšili tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov, o 5,1 %, a potravín, nápojov a tabaku o 2,3 %. Predaj automobilových palív pritom klesol o 0,6 %.
V celej EÚ vzrástli tržby z nepotravinárskych výrobkov o 5,4 % a tržby z potravín, nápojov a tabaku o 1,9 %, kým predaj palív klesol o 0,1 %.
V septembri sa zvýšili najviac maloobchodné tržby v Rumunsku (14 %), na Malte (9,8 %) a v Írsku (8,2 %). Len Luxembursko zaznamenalo ich pokles (-25,3 %).
Na Slovensku sa septembrové maloobchodné tržby zvýšili medzimesačne o 0,8 % a medziročne o 7,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy