Decembrové zasadnutie Fedu: Trhy už na 90 % počítajú so zvyšovaním sadzieb

, fidelity Foto: TASR/AP

Investori už s napätím očakávajú zasadnutie Fedu v decembri. Zvýšenie sadzieb v tomto termíne je už dnes v cenách aktív zahrnuté na 90 %. Budúci rok sa v prípade nízkej inflácie môžeme dočkať ročnej prestávky v raste sadzieb.

Rast HDP v treťom kvartáli bol dostatočne silný a čiastkové dáta, ktoré prichádzajú, naznačujú, že tento trend by mohol pokračovať. Americká centrálna banka teda nemá dôvod odkloniť sa od doteraz zreteľne avizovanej politiky “postupného rastu sadzieb”.

Prekvapujúco nízka, a stále sa spomaľujúca, inflácia však znepokojuje niektorých členov komisie FOMC. Včerajšie stanovisko už obsahuje aj jasnú zmienku o len “jemnom” raste cien. Naznačuje to, že decembrové zvýšenie ešte nemusí byť  hotovou záležitosťou. Môžeme však avizovať aj to, že rast sadzieb bude v reakcii na slabšiu infláciu len veľmi pozvoľný.

Fed sa dnes spomedzi veľkých centrálnych bánk nachádza v tempe jastrabej politiky (zameranej na pritvrdzovanie) na prvej pozícií . No ak sa rast americkej ekonomiky začiatkom roka spomalí, Fed by to mohlo zastaviť. Ďalšou veľkou neznámou je aj efekt utesňovania bilancie Fedu o dlhopisy po exspirácii. Ide o nástroj sprísňovania monetárnej politiky, takže banku to môže donútiť ešte viac spomaliť tempo rastu sadzieb.  Vymenovanie Jeroma Powella za nového predsedu Fedu znamená, prinajmenšom v krátkodobom horizonte, pokračovanie súčasnej politiky centrálnej banky, a zároveň zmiernenie obáv z tvrdšieho postoja, ktorý prezentovali ostatní uchádzači.

J. Powell má skôr právnické ako ekonomické pozadie. Na rozdiel od svojich predchodcov Bena Bernankeho a Janet Yellenovej nie je známa teória alebo postoj, ktorý zastáva a ktorý by mohol naznačiť jeho postoj k monetárnej politike.

J. Powell sa však bude pravdepodobne držať doterajšieho smerovania Fedu. Centrálnu banku však bude, viac ako doteraz, viesť skôr konsenzus ako názory samotného predsedu. V krátkodobom hľadisku to naznačuje pokračovanie len veľmi pozvoľného zvyšovania sadzieb. Vyvstáva tu dokonca riziko, že v budúcom roku sa v prípade nízkej inflácie môžeme dočkať ročnej prestávky v raste sadzieb.

Táto nová prax zdôrazňuje význam ďalších nominácií do vedenia Fedu. Rada centrálnej banky by napríklad mohla získať citeľne viac jastrabí pohľad, ak by sa jej podpredsedom stal John Taylor, ktorý je známy svojím tvrdým postojom.

Pravdepodobne najzásadnejším posolstvom je však to, že J. Powell je zástancom finančnej deregulácie. Jeho menovanie je tak krokom smerom k jednoduchším podmienkam pre pôsobenie finančných inštitúcií.

 

Autorom je globálna ekonómka Fidelity International, Anna Stupnytska.

Súvisiace články

Aktuálne správy