Donald Trump chce, aby koncern Saudi Aramco kótoval akcie na burze v New Yorku

Americký prezident Donald Trump dal najavo, že by bol rád, ak by sa saudskoarabský ropný koncern Saudi Aramco rozhodol uviesť akcie na newyorskej burze. Ako cez víkend uviedol na svojom twitterovom účte, „veľmi by ocenil, ak by sa spoločnosť rozhodla uskutočniť primárnu ponuku (IPO) svojich akcií na burze v New Yorku. Pre Spojené štáty je to veľmi dôležité“.
Predstavitelia Saudskej Arábie zvažujú uvedenie akcií spoločnosti Saudi Aramco na burzu už od minulého roka. V prípade, že tak urobia, bude to jedno z najväčších IPO v histórii, keďže Saudi Aramco je najväčším producentom ropy na svete.
Spoločnosť podrobnosti k plánom uvedenia svojich akcií na burzu zatiaľ nezverejnila. Iba v októbri uviedla, že celý proces plánuje zrealizovať v roku 2018.
Uvedenie akcií Saudi Aramco na burzu je považované za základ ambicióznych plánov známych ako Vízia 2030, ktoré Saudská Arábia predstavila minulý rok a ktoré by mali krajine pomôcť diverzifikovať ekonomiku a zbaviť ju tak vysokej závislosti od vývozu ropy. Súčasťou plánov je aj výrazné zvýšenie investícií do sektora cestovného ruchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy