Rast priemyselných objednávok v USA dosiahol v septembri 4-mesačné maximum

Priemyselné objednávky v USA rástli v septembri najrýchlejším tempom za posledné štyri mesiace. Ešte pozitívnejšou správou je fakt, že rast v kategórii, ktorá odzrkadľuje investičné plány firiem, zaznamenali objednávky najvýraznejší rast za viac než rok.
Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že priemyselné objednávky sa v septembri zvýšili o 1,4 % po 1,2-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Výraznou mierou sa pod rast podpísali objednávky na dopravné lietadlá, ktoré vzrástli o 30,8 %. Táto kategória je však veľmi nestabilná a zatiaľ čo v jednom mesiaci zaznamená prudký rast, v inom prudko klesne.
Na druhej strane, kľúčové objednávky na kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány spoločností, vzrástli v septembri o 1,7 %. To je najrýchlejšie tempo rastu od júla 2016, keď rast dosiahol 2,7 %.
Výrazne sa zvýšili aj objednávky na zariadenia v ťažobnom a ropnom sektore. Ich rast dosiahol v septembri 17,8 %. Tento sektor sa tak opäť postupne vracia k silnejšiemu rastu po dlhšom období útlmu, keď v dôsledku predchádzajúcich nízkych cien ropy energetické spoločnosti obmedzovali prieskumné aktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy