Podpísal novelu o priamych podporách v agrorezorte

Konanie o priamych podporách v oblasti pôdohospodárstva upravuje nový zákon o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Zákon podľa ministerstva pôdohospodárstva aktualizuje právnu úpravu vzťahujúcu sa k podmienkam a kritériám na uplatňovanie podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, zdôrazňuje ochranu finančných záujmov v rámci Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka, upravuje Pôdohospodársky poradenský systém, dopĺňa kompetencie agrorezortu a kompetencie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), upravuje konanie o priamych podporách a zdokonaľuje výkon právomocí orgánov štátnej správy v rámci schvaľovania žiadostí o podporu v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka.
Do zákona sa preberá aj eurosmernica. Tá má štátom Európskej únie umožniť nevymáhať neoprávnene nevyplatenú sumu, ak suma, ktorá sa má vymáhať od prijímateľa, nepresahuje bez úrokov 250 eur. Zavedenie tejto možnosti má významne znížiť administratívne zaťaženie PPA. Počet konaní by sa mal znížiť o 12 % až 24 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy