SR v boji proti daňovým podvodom inšpiruje aj na globálnej úrovni

Slovensko v boji proti daňovým podvodom inšpiruje svojimi opatreniami aj na globálnej úrovni. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová.
Slovenské opatrenia v boji proti daňovým podvodom sú podľa jej informácií inšpiráciou aj pre ďalšie krajiny. Ide najmä o zavedenie analytických systémov ako kontrolný výkaz DPH, virtuálna registračná pokladnica či informačný systém kontrolných známok. Na konferencii Global Trade Development Week, ktorá je najväčšou konferenciou v oblasti medzinárodného obchodu na svete, o nich informoval prezident finančnej správy František Imrecze. Vo svojom vystúpení predstavil progres, ktorý Slovensko dosiahlo v oblasti boja proti daňovým podvodom.
Na konferencii mali podľa Skokanovej možnosť prezentovať svoje riešenia zástupcovia dvoch finančných správ EÚ, jednou z nich bola práve slovenská, na čele s jej prezidentom. Okrem ministrov vlády Spojených arabských emirátov (SAE) vystúpil s hlavným prejavom aj generálny tajomník OECD Ángel Gurría. Na podujatí prezentovali svoje praktické skúsenosti aj zástupcovia ďalších štátnych autorít v oblasti daní a ciel, a tiež zástupcovia veľkých nadnárodných spoločností, napríklad Airbus, Huawei, Nuctec či Louis Vuitton.
Informovala, že SAE menia svoj daňový systém. V septembri tohto roku zaviedli spotrebné dane z tabakových výrobkov a sýtených nealkoholických nápojov. Od 1. januára 2018 zavedú DPH. Aj toto bol dôvod, prečo ich zaujímali informačné systémy zabezpečujúce efektívnu správu a kontrolu týchto daní.
Medzi ďalšie témy konferencie patrila aj podpora svetového obchodu zo strany colných orgánov, pomoc a zároveň kontrola e-commerce či efektívna medzinárodná výmena informácií. Konferencia sa konala v Dubaji od 30. októbra do 1. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy