Lesy SR odmietajú vyjadrenia Zväzu spracovateľov dreva SR o neprofesionálnom audite

Štátny podnik vyjadruje nespokojnosť so skutočnosťou, že zväz opakovane spochybňuje výsledky auditu u spracovateľov dreva, s ktorými Lesy SR obchodujú.

Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s vyhlásením prezidenta Zväzu spracovateľov dreva SR Igora Patráša o údajne neprofesionálnom a netransparentnom audite, ktorý mal vykonať v priebehu tohto roka. Lesy SR zverejnili svoje stanovisko prostredníctvom svojej webovej stránky. „Lesy SR vyjadrujú nespokojnosť so skutočnosťou, že Zväz spracovateľov dreva SR opakovane spochybňuje výsledky auditu u spracovateľov dreva, s ktorými Lesy SR obchodujú, pričom bez relevantných informácií označujú tento audit za neprofesionálny a netransparentný,“ uvádza sa v stanovisku štátneho lesníckeho podniku.

Prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Igor Patráš vyjadril v pondelok na tlačovej besede v Banskej Bystrici nespokojnosť s tým, ako štátny podnik Lesy SR pripravuje systém rozdelenia dreva na rok 2018 a ďalšie obdobia. Podľa Patráša to robí neprofesionálne a netransparentne. Ako ďalej uviedol, rating, ktorý Lesy SR použili, uprednostňuje pri uzatváraní dlhodobých zmlúv na tri roky niekoľko vybraných piliarskych spoločností. Zmluvne by sa tým znížil objem disponibilnej suroviny (teda smrekového a jedľového dreva) na trhu pre ostatných drevárov, čo by ich mohlo ohroziť.

Štátny podnik ďalej vo svojej reakcii na vyjadrenia Zväzu spracovateľov dreva SR uviedol, že o kritériách, podľa ktorých sa postupovalo, výsledkoch auditu a prijatých zásadách obchodnej politiky Lesov SR bude odbornú i laickú verejnosť informovať ich generálny riaditeľ Marian Staník na tlačovej konferencii 14. novembra v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy