Veľký krok Číny proti globálnej dominancii dolára môže prísť už tento rok

, CNBC Foto: SITA/AP

Plán je denominovať cenu ropy v juanoch pomocou futures kontraktu so zlatom v Šanghaji. Cesta to bude dlhá a náročná.

Novou stratégiou Číny je využiť potenciál energetických trhov. Peking môže v nasledujúcich mesiacoch zaviesť nový spôsob, ako sa bude oceňovať ropa. Na rozdiel od zmlúv založených na americkom dolári, ktoré v súčasnosti dominujú na svetových trhoch, by tento benchmark použil čínsku menu. Ak by to vyšlo, znamenalo by to krok smerom k pochybnostiam, že dolár je najsilnejšia mena na svete.

Čína je svetovým lídrom v dovoze ropy, a preto Peking považuje za logické, že práve v jej mene by sa mala najdôležitejšia komodita svetovej ekonomiky oceňovať. Okrem toho je odklon od dolára strategickou prioritou nielen pre Čínu, ale aj Rusko. Cieľom obidvoch krajín je znížiť svoju závislosť na dolároch, obmedziť dopad amerických menových rizík aj amerických sankčných politík.

Peking ale čelí skepticizmu z globálneho trhu s ropou, vyčíta sa mu až príliš veľa štátnej kontroly. To určite bude brzdiť úsilie o vybudovanie životaschopného benchmarku, ktorý by bol schopný konkurovať už zavedeným, ako je West Texas Intermediate alebo Brent, oba denominované v dolároch. Petrojuan by sa postavil proti petrodoláru, ktorý je na trhu už viac ako štyri desaťročia. Ako ale získať náklonnosť aktívnych trhov v Európe, v Spojených štátoch a na Strednom východe, teda na trhoch, ktoré sa podieľajú na oceňovaní viac ako dvoch tretín svetového ropného biznisu? Existuje len niekoľko globálnych kontraktov na ropu, na ktorých je všetko ostatné založené. Bude to mimoriadne ťažké zmeniť.

Ďalšou prekážkou, ktorá stojí v ceste čínskych ambícií je samotná mena. Jüan ešte nie je plne konvertibilný. Je denne fixovaný, náchylný na intervenciu a podlieha kapitálovej kontrole. To vyvoláva obavy, že cena ropy denominovaná v juanoch by bola pevne pod kontrolou Pekingu, čo by mohlo znamenať zásahy čínskej centrálnej vlády, potenciálnu intervenciu štátu a zvýhodňovanie čínskych spoločností. Najväčšou výzvou na globálnych trhoch s ropou môže byť zabezpečenie toho, aby žiadna krajina alebo subjekt nezískal dominantnú výhodu. Čína môže byť najrýchlejšie rastúcim a najvýraznejším spotrebiteľom energie na svete, ale jeho ústredná vláda zohráva v energetickom sektore dominantnú úlohu. Peking sa pravdepodobne bude snažiť dotlačiť štátne ropné  spoločnosti,  aby sa priklonili k futures založených na  juanoch v snahe vytvoriť dostatočný objem likvidity. Ale zapojenie hráčov podporovaných štátom môže odradiť účastníkov spoza hraníc Číny. Väčšina zmluvných strán nechce mať nič spoločné s takto postavenou zmluvou, pretože rastú náklady aj riziká, nikto nevyhľadáva zmluvy len s niekoľkými dominantnými kupujúcimi alebo predávajúcimi, navyše so silnou podporou štátu.

Stanovenie cien pre surovú ropu v juanoch je len začiatkom širšieho strategického impulzu na podporu oceňovania a zúčtovania v jüanoch pri obchodovaní s futures komoditami. "Odpoveď trhu na ropný benchmark v juanoch bude pravdepodobne najprv vlažná, ale časom môže vzrásť, najmä v prípade, že sa objavia ďalšie komodity ako nástroje na zabezpečenie," povedala Rachel Ziemba, zo spoločnosti Roubini Global Economics. Čína svojim plánom najskôr pravdepodobne osloví svojich hlavných dodávateľov ropy na Blízkom východe, v Rusku a Ázii. Niektorí z nich, Irak, Rusko a Indonézia, už prijímajú platby v jüanoch. Ťažšie bude presadiť petrojuan v Spojených štátoch, ale keďže Čína je významný dovozca suroviny, bude sa výraznejšie snažiť presadiť tento svoj záujem.

Súvisiace články

Aktuálne správy