R. Schuster znovu nepodpísal zákony o starobnom sporení a o sociálnej pomoci

Bratislava 23. januára (TASR) – Prezident SR Rudolf Schuster znovu nepodpísal vetované zákony o starobnom dôchodkovom sporení a o sociálnej pomoci.

Ako informoval hovorca hlavy štátu Ján Füle, dôvodom je, že parlament zákony po opätovnom prerokovaní schválil bez akceptovania prevažnej väčšiny prezidentových pripomienok. Zákon o sociálnej pomoci napriek tomu nadobudne účinnosť 1. februára tohto roka a zákon o starobnom dôchodkovom sporení 1. januára 2005.

Zákon, ktorý upravuje podmienky sporenia na dôchodok, prezident poslancom vrátil kvôli časti, týkajúcej sa zvýšenia dôchodkov do februára tohto roka. Navrhovaná 4-% valorizácia sa mu s ohľadom na rast DPH a regulovaných cien zdala prinízka a odporúčal ju preto zvýšiť na minimálne 6, resp. 8 %. K samotnému obsahu právnej normy, ktorá upravuje tzv. kapitalizačný pilier nového trojpilierového dôchodkového systému na Slovensku, Schuster pripomienky nemal. Kapitalizačný pilier, ktorý sa rozbehne v roku 2005, je založený na sporení jednotlivých občanov na osobné účty spravované súkromnými správcovskými spoločnosťami. Zákon vymedzuje podmienky pre činnosť týchto spoločností, spôsob platenia príspevkov, okruh osôb, ktoré sa môžu zapojiť do systému, ako aj štátny dohľad nad jeho fungovaním.

Zákonu o sociálnej pomoci prezident vyčítal, že bude viesť k zúženiu okruhu občanov, ktorí budú mať nárok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého postihnutia. Nepáčili sa mu obmedzenia niektorých príspevkov od štátu, napríklad zníženie počtu chorôb, pri ktorých je možné dostať príspevok na diétne stravovanie alebo zníženie príspevku za opatrovanie, ak má postihnutý príjem vo výške aspoň 1,2-násobku životného minima.

Súvisiace články

Aktuálne správy