Odmena 10 miliónov za pomoc pri zosadení prezidenta Trumpa

, businessinsider Foto: SITA/AP

Larry Flynt, zakladateľ časopisu Hustler Magazine, si v nedeľu zakúpil reklamu v The Washington Post a ponúka 10 miliónov dolárov každému, kto má informácie, ktoré by mohli viesť k impeachmentu – ústavnej žalobe na prezidenta Donalda Trumpa.

V inzercii sa píše, že existuje silný dôvod domnievať sa, že voľby v roku 2016 boli "nelegitímne v mnohých ohľadoch". "Trump preukázal, že je nebezpečne nevhodný na výkon extrémnej moci."

Flynt je známy ako zakladateľ erotického časopisu Hustler Magazine. Nie je to prvý raz, čo sa pokúsil využiť svoju popularitu na ovplyvnenie politiky. V roku 2016 podporoval kandidatúru Hillary Clintonovej a zaplatil si podobnú inzerciu, v ktorej ponúkal peňažnú odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov za informácie o daňových priznaniach Mitta Romneyho a za dôkazy o tom, že členovia kongresu alebo vládni úradníci mali nedovolené sexuálne styky. Zdá sa, že jedna z takýchto inzercií viedla k rezignácii republikánskeho kongresmana Boba Livingstona v roku 1998, keď podľa CNN pripustil isté mimomanželské záležitosti.

Flyntova inzercia ďalej tvrdí, že je niekoľko dôvodov na Trumpov impeachment, vrátane rozhodnutia o odstavení bývalého vyšetrovateľa FBI Jamesa Comeya, jeho kontroverznú reakciu na nacionalistické nepokoje v Charlottesville, rizika jadrovej vojny so Severnou Kóreou a jeho rozhodnutia o odstúpení USA od dohody o klimatických zmenách v Paríži.

Inzercia pripustila, že zatiaľ čo impeachment  by bola "nepríjemná a sporná záležitosť", alternatíva – ďalšie tri roky Trumpa v kresle prezidenta, by boli ešte horšie. Flynt tiež vyzval na zverejnenie daňových priznaní Trumpových firiem,  ako aj ďalších finančných a obchodných záznamov, tvrdiac, že "obžaloba si vyžaduje nevyvrátiteľné dôkazy".

V závere platenej inzercie sa píše, že Flynt neočakáva, že Trumpovi bohatí spojenci by na neho niečo vytiahli, ale verí, že "pre mnohých ľudí je 10 miliónov dolárov skutočne veľa peňazí." Flynt povedal, že by dokázal 10 miliónov dolárov ľahko minúť aj na iné veci, "ale čo by som z toho mal, a vo svete zničenom najsilnejším blbcom v histórii?"

 V USA je proces impeachmentu praktizovaný len zriedkakedy. Za viac než 200 rokov, kedy americké ústavné právo umožňuje uplatnenie impeachmentu, ho Kongres odhlasoval len v 16 prípadoch. Pred Kongresom USA môžu byť obžalovaní prezident, viceprezident a všetci vyšší úradníci, ak sa preukážu dôvodné podozrenia zo zrady, brania úplatkov, alebo iných ťažkých zločinov, či trestných činov. Obžalovaní môžu byť aj pokiaľ sa dopustili zneužitia moci alebo sa hrubo previnili proti verejnému blahu.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy