Francúzske spotrebiteľské ceny zrýchlili v septembri rast na 5-mesačné maximum

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vzrástli minulý mesiac najvýraznejším tempom za posledných päť mesiacov. Uviedol to dnes francúzsky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje.
Spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili medziročne o 1 % po 0,9-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Bol to najrýchlejší rast od apríla, keď miera inflácie dosiahla 1,2 %.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny v septembri klesli o 0,2 % po augustovom raste o 0,5 %. Výsledok znamená revíziu smerom nadol, keď rýchly odhad poukazoval na pokles spotrebiteľských cien vo Francúzsku len o 0,1 %.
Jadrové spotrebiteľské ceny, teda bez započítania nestabilných cien potravín a energií, pokračovali v septembri v 0,5-% raste, aký zaznamenali aj v auguste. Medzimesačne sa zvýšili o 0,1 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili medziročne o 1,1 % po 1-% raste v auguste. Údaj je v súlade s rýchlym odhadom z konca septembra. Medzimesačne však klesli o 0,2 %, zatiaľ čo predbežný odhad uvádzal pokles o 0,1 %. V auguste zaznamenali harmonizované spotrebiteľské ceny medzimesačný rast o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy