Ropa a jej Amazon efekt: Kto neinvestuje do moderných technológií, konkurenčný boj neprežije

, OilPrice.com Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo OPEC sa dohodol na ďalších krokoch, aby podporil klesajúce ceny ropy, technologické startupy potichu zavádzajú novú éru pre ropu a plyn. Éru digitálneho ropného poľa.

V ostatnom čase sa mnoho debát krúti okolo toho, ako dokáže softvér úplne transformovať energetický priemysel. Kým donedávna to boli skutočne len debaty, pomaly sa veci začínajú meniť. Niektorí pozorovatelia trhu, ako napríklad Mark P. Mills z firmy Cottonwood Venture Partners, veria, že sme na pokraji transformácie ropného priemyslu v proporciách zhodných s transformáciou, ktorú dokázal Amazon v maloobchode.

Mills tvrdí, že to dokazujú tri technologické faktory, ktoré spoločne vytvárajú "Amazon efekt". Ide o lacný výpočtový výkon s možnosťami priemyselnej aplikácie, všadeprítomné komunikačné siete a samozrejme technológiu cloudov. Internet vecí vstupuje do odvetvia ropy a zemného plynu, rovnako ako analytika a umelecká inteligencia. Mills verí, že to bude hlavný hnací motor druhej bridlicovej revolúcie. Posilnenie efektívneho tlaku vyvolaného najnovšou krízou cien ropy.

Zdá sa, že prevádzkovatelia bridlicových vrtov venovali pozornosť výhodám, ktoré softvérové riešenia môžu priniesť do tohto podnikania. Maximalizácia miery úspešnosti prieskumu a optimalizácia produkcie sa stávajú čoraz zreteľnejšími, v neposlednom rade aj vďaka technickému pokroku, ktorý sa špecificky zameriava na ropný a plynárenský priemysel.

Mills pre Forbes uviedol niekoľko príkladov takýchto začínajúcich firiem, ktoré už menia priemyselné odvetvie napríklad aj kognitívnym softvérom pre horizontálne vrty, dodávateľskou sieťou na vyžiadanie a softvérovou platformou založenou na umelej inteligencii pre správne plánovanie, a mnohými ďalšími. Spoločným rysom je, že sa úzko špecializujú na rôzne segmenty ropného priemyslu, aby poskytli riešenia, ktoré sľubujú výrazné zníženie času, práce a nákladov, pričom zlepšujú výsledky.

Technologické investície v ropnom sektore sú zatiaľ stále oveľa nižšie, ako v iných priemyselných odvetviach, ako je napríklad zdravotníctvo alebo finančné služby. To sa ale môže čoskoro zmeniť, sledujúc rozmach fúzií a akvizícií. Dôvod tejto budúcej konsolidácie je zrejmý, v ťažbe bridlicového plynu je veľa nezávislých firiem. Mnohé sú zaťažené dlhmi, aby mohli rozšíriť svoju výrobu. Ale nie všetci prežijú. Nielen v boji s veľkými ropnými spoločnosťami, ale aj v konkurencii poskytovateľov obnoviteľných zdrojov energie. Vďaka technologickým vylepšeniam sa už čoskoro oddelia víťazi od porazených.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy