Nobelovu cenu za ekonómiu získava… ďalší Američan, ktorý by zrušil hotovosť

, ČTK Foto: SITA/AP

Nobelovu cenu za ekonómiu tento rok získal Američan Richard Thaler. Ocenili jeho výskum psychologických faktorov, ktoré stoja za rozhodovaním sa v ekonomike. Vyznamenanie pre vedca, ktorý sa venuje oboru behaviorálnej ekonómie oznámila dnes Kráľovská švédska akadémia vied.

"Výskum Richarda Thalera spojil ekonomické a psychologické analýzy rozhodovania sa jedinca," konštatovala akadémia. "Jeho výskum dopadov obmedzenej ľudskej racionality, sociálnych priorit a nedostatku sebakontroly ukazuje, ako tieto ľudské vlastnosti systematicky ovplyvňujú ekonomické rozhodovanie sa jednotlivcov.“

Behaviorálne financie sú moderným a progresívnym smerom finančnej teórie, ktorý na rozdiel od tradičných financií predpokladá, že sa investori a ďalší  účastníci finančných trhov nechovajú vždy celkom racionálne. Mnoho finančných rozhodnutí je ovplyvnených tím, ako ľudia informácie interpretujú a ako podľa nich jednajú, čo nie je vždy racionálne.

Významný je Thalerov výskum na poli „ekonomickej férovosti“. Poukazuje na to, že spotrebitelia dokážu ovplyvniť cenotvorbu a stúpajúcu cenu v čase zvýšeného záujmu o konkrétny tovar. V časoch rastúcich nákladov ale túto možnosť nemajú.

Thaler tiež vysvetľuje, prečo ľudia v ekonomických otázkach podliehajú momentálnym pohnútkam, ktoré uspokojujú napríklad pred sporením si na starobu.

Čerstvý nobelista za svoj najväčší prínos ekonomickej vede považuje vysvetlenie toho „že ekonomické rozhodnutia sú ľudské a ekonómovia túto skutočnosť musia brať do úvahy.“

Thaler vo svojej práci nadväzuje na prácu psychológa Daniela Kahnemana, ktorý Nobelovu cenu za ekonómiu získal v roku 2002. Záujem o behaviorálnu ekonómiu, spojenou najvýraznejšie hoci nie výlučne práve s Kahnemanom a Thalerom, stúpol počas globálnej finančnej krízy, ktorá kulminovala v rokoch 2008 a 2009. Tá bola v podstate obecne interpretovaná nielen ako kríza ekonomiky, ale aj  ako kríza ekonómie, ako takej. Thaler a Kahneman spochybnili celý rad predpokladov a argumentov  učebnicovej ekonómie.

Nobelova cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny určené vynálezcom dynamitu Alfrédom Nobelom v jeho závete z roku 1895. Udeľuje sa od roku 1968 a väčšina laureátov sú americkí ekonómovia.
 

Richard Thaler (72) pochádza z New Jersey v Spojených štátoch. Bakalársky titul získal v roku 1967 na Case Western Reserve University. Doktorát zložil v roku 1974 na University of Rochester, odkiaľ má aj magisterský titul. Od roku 1995 pôsobí na University of Chicago’s Booth School of Business a zároveň prednáša na Samuel Curtis Johnson Graduate School of Management v New Yorku.

Richard Thaler radil americkému prezidentovi Barackovi Obamovi aj britskému premiérovi Davidovi  Cameronovi. Je stúpencom zrušenia hotovosti, čo by podľa neho viedlo k zníženiu šedej ekonomiky na HDP. Teda aj k rastu vyberania daní, čo by umožnilo dane znížiť.

Dnešným oznámením sa skončil tohtoročný seriál udeľovania prestížnych cien za medicínu, fyziku,  chémiu, literatúru a mier. Na vyznamenaných čaká finančná odmena vo výške 9 miliónov švédskych korún a tradičný slávnostný ceremoniál, ktorý sa uskutoční deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude odovzdávať v nórskom Osle, ceny za medicínu, ekonómiu , fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme.

Súvisiace články

Aktuálne správy