Maloobchodné tržby v eurozóne v auguste klesli druhý mesiac po sebe

Maloobchodné tržby v eurozóne v auguste klesli druhý mesiac po sebe. Na sezónne upravenej báze medzimesačne padli o 0,5 % po 0,3-% znížení v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Ekonómovia počítali s 0,3-% nárastom. V celej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby stagnovali rovnako ako v júli.
Tržby z predaja motorových palív v eurozóne v auguste v porovnaní s júlom padli o 0,9 %, tržby z predaja nepotravinových produktov sa znížili o 0,4 % a z predaja potravín, nápojov a tabaku o 0,3 %. V celej EÚ tržby z predaja motorových palív klesli o 0,5 % a tržby z predaja potravín nápojov a tabaku o 0,1 %. Naopak tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli o 0,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, v medzimesačnom porovnaní najprudšie klesli maloobchodné tržby v Portugalsku (-1,3 %), Rakúsku (-1 %) a Belgicku (-0,9 %). Naopak, najvýraznejšie vzrástli o Rumunsku (+2,3 %), Británii (+1,9 %) a na Malte (+1,5 %). Maloobchodné tržby na Slovensku v auguste medzimesačne stúpli o 1,2 % po 0,8-% poklese v júli.
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v auguste na kalendárne upravenej báze v eurozóne vzrástli o 1,2 % (+2,3 % v júli) a v EÚ o 2 % (+2,4 %).
Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, maloobchodné tržby zaznamenali najprudší medziročný rast v Rumunsku (+15,8 %), Slovinsku (+7,5 %), na Malte (+6,9 %), Slovensku (+6,8 %) a v Poľsku (+6,7 %). Tržby klesli v Luxembursku (-25,6 %) a Belgicku (-2,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy