Bundestag z pohľadu výplat: Radový nemecký poslanec vyše 9000 hrubého

, GehaltsReporter;

Súčasný plat nemeckého poslanca je 9 327 eur, informuje server Finanzen100.To ale nie je všetko, poslanci navyše dostávajú nezdaniteľné paušály na nutné výdaje spojené výkonom ich funkcie. Je to ďalších 4 318,38 eur. Ak by poslanec mal aj ďalšiu funkciu v Spolkovom sneme, plat sa ďalej navyšuje. Prezidentovi Bundestagu dvojnásobne, jeho zástupcom o 50 % poslaneckého platu.

Celkom peknú výplatu si od polovice minulého roka odnášal doterajší prezident Norbert Lammert, ktorý bol navyše aj predsedom grémia, server  GehaltsReporter to odhaduje spolu s náhradami na minimálne 18 650 eur mesačne. Dobre je ohodnotený aj post stáleho tajomníka, čo predstavuje akéhosi rezortného riaditeľa na ministerstve. Tí sa delia na dve skupiny. Stáli tajomníci sú úradníci nezávislí na politických stranách. Ich odmeňovanie sa riadi zákonom. Plat od začiatku tohto roka je 13 430,70 eura. K tomu ešte 135,98 eur za každé dieťa. Potom sú to parlamentní stáli sekretári, normálni poslanci, ktorých služby využívajú jednotliví ministri v rámci svojich rezortov. Sekretári dostávajú okrem svojho platu štáteího tajomníka aj polovicu poslaneckého platu. Spolok daňových poplatníkov vypočítal, že ich odmeny môžu presahovať 20 tisíc eur. Pôvodne bol tento post vytvorený pre nástupcov vrcholových politikov, aby sa pripravili na budúce ministerské úlohy. Ale dnes ich počet za posledné volebné obdobie dosiahol 33 parlamentných stálych tajomníkov, čo je jeden takýto post na každého 15. poslanca.

V Nemecku sa na svoj post pripravuje minimálne šesť nových ministrov, pretože druhá koaličná strana SPD po voľbách odchádza z vlády. A spolu s ňou aj jej ministri so svojim luxusným platom. Ten je v súčasnosti na úrovni 15 311 eur hrubého mesačne, plus ročný paušál vo výške 3 681 eur.

A poďme ešte vyššie. Predsedkyňa vlády dostáva samozrejme ešte viac. Angela Merkelová si vo  funkcii kancelárky zarobí 18 820 eur mesačne, čo je asi 225 tisíc eur ročne. Po započítaní ďalších príplatkov sa odhadom dostáva na 290 tisíc eur ročne. Tato čiastka, rovnako ako v prípade poslancov a ministrov, podlieha zdaneniu a sociálnym odvodom. Na rozdiel od ostatných však kancelárka ušetrí na odvodoch na poistenie pre prípad nezamestnanosti a dôchodkovom poistení.

Pre porovnanie, tých necelých 300 tisíc eur na prvý pohľad nie je vôbec málo, ale ak sa pozrieme na  iných čelných politických predstaviteľov, žiadna obria suma to nie je. Americký prezident Donald Trump dostáva okolo 400 000 eur ročne, ale aj to je nič oproti singapurskému prezidentovi. Lee Hsien Loong vďaka svojej funkcii dostáva 1,3 milióna eur ročne. Nech sa páči.

Súvisiace články

Aktuálne správy