Čínsky výrobný sektor rástol v septembri najrýchlejšie za vyše 5 rokov

Aktivita v čínskom výrobnom sektore expandovala v septembri najrýchlejšie za vyše 5 rokov. Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v septembri stúpol na 52,4 bodu z 51,7 bodu, uviedol čínsky štatistický úrad.

Aktivita v čínskom výrobnom sektore expandovala v septembri najrýchlejšie za vyše 5 rokov.
Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v septembri stúpol na 52,4 bodu z 51,7 bodu, uviedol čínsky štatistický úrad. Index sa dostal na najvyššiu úroveň od mája 2012 a zostáva nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.
Avšak PMI renomovaného ekonomického magazínu Caixin a firmy Markit v septembri klesol na 51 bodov zo 6-mesačného maxima 51,6 bodu. Tento index v porovnaní s oficiálnym indexom štatistického úradu menej zohľadňuje veľké štátne firmy a viac súkromné a stredne veľké podniky. Oba PMI však zostávajú nad 50-bodovou hranicou. „Čínska ekonomika bola v 3. kvartáli stabilná,“ povedal hlavný ekonóm Caixin Čung Čeng-šeng.
Čao Čching-che zo štatistického úradu zdôvodnil zvýšenie oficiálneho indexu „pokračujúcim rastovým trendom“. Dopyt stúpol doma aj v zahraničí, uviedol Čao podľa tlačovej agentúry Sin-chua.

Súvisiace články

Aktuálne správy