Trend konzumácie piva mimo reštaurácií a pohostinstiev v ČR pokračuje

Pred 14 rokmi sa v Česku predalo 55 % piva v reštauráciách a hostincoch, zvyšok ľudia skonzumovali najmä doma. Pivovarníci jasali, lebo na čapovanom pive dosahovali väčšiu ziskovú maržu než na pive, ktoré si ľudia odniesli domov. Odvtedy však majú dôvodov na radosť čoraz menej.
Vlani sa piva vo fľaškách a plechovkách predalo už 61 %. A tento trend sa zrejme udrží aj v nasledujúcich rokoch. V júli tohto roku klesol odbyt sudového piva medziročne o 9 %. Potvrdil to predseda Českého zväzu pivovarov a sladovní František Šámal.
Výkonná riaditeľka zväzu Martina Ferencová vidí príčinu najmä v zavedení protifajčiarskeho zákona. Podľa nej zákon prinútil významnú skupinu majiteľov pohostinstiev, najmä na vidieku, aby skončili s podnikaním. „Ak bude trend pokračovať, môžeme očakávať, že tento rok bude čiernym pre české pivovarníctvo,“ dodala Ferencová.
Českým pivovarom sa darí zvyšovať vývoz mimo Európsku úniu. Vlani sa ich export medziročne zvýšil o 4,5 %. Export za jej hranice však vzrástol o 16 %. Najviac českého piva sa vyváža do Ruska, Číny a Spojených štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy