Nemecká ekonomika má v aktuálnom roku posilniť o 1,9 %

Jesenná prognóza popredných nemeckých ekonomických inštitútov počíta v budúcom roku so zrýchlením hospodárskeho rastu na 2 %.

Nemecká ekonomika zažíva silný rast, ktorý bude pokračovať aj v nasledujúcom roku. Vyplýva to z jesennej prognózy, ktorú zverejnili vo štvrtok popredné nemecké ekonomické inštitúty. Pilierom ekonomiky zostávajú spotrebiteľské výdavky, ku ktorým sa pridali zahraničný obchod a silné investície vo verejnom aj súkromnom sektore. Rastová dynamika po mimoriadne silnom prvom polroku síce pravdepodobne mierne spomalí, celkovo má však hrubý domáci produkt (HDP) rásť rýchlejším tempom než výrobné kapacity, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú poskytol mníchovský inštitút Ifo.

Stavebníctvo profituje z nízkych úrokových sadzieb a rastúceho dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach. Ponuka pracovných miest sa výrazne zvýšila, pričom pre firmy je stále náročnejšie obsadiť voľné pozície.

Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) má v aktuálnom roku posilniť o 1,9 % a v roku 2018 o 2 %. Očakáva sa aj postupné znižovanie miery nezamestnanosti na 5,7 % v aktuálnom roku a na 5,5 % v roku 2018. Zostavovatelia správy predpokladajú stabilný vývoj inflácie. Spotrebiteľské ceny tak majú v aktuálnom aj budúcom roku vzrásť zhodne o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy