Zo štúdie pre EK sa stal utajený dokument: Nelegálne sťahovanie neovplyvňuje predajnosť

, cnews Foto: SITA/AP

Ešte pred troma rokmi bola holandská spoločnosť Ecorys poverená Európskou komisiou, aby vypracovala štúdiu o tom ako pirátstvo pôsobí na predaj autorsky chránených diel. Za 360 000 eur vypracovala viac než 300-stránkový dokument. Komisia ho do rúk dostala v máji 2015, ale do dnešného dňa ho zverejnený nebol.

Nakoniec sa dokument po niekoľkých žiadostiach dostal do rúk nemeckej europoslankyni zvolenej za Pirátsku stranu. Julia Reda ho neváhala zverejniť.

Štúdia sa zameriava na nelegálne sťahovanie alebo streamovanie filmov, hudby, kníh a videohier vo Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Poľsku a Švédsku. Tím Ecorys zistil, že 51 % dospelých a 72 % neplnoletých už nejaký ten pirátsky obsah stiahlo. V Poľsku a Španielku je miera pirátstva vyššia než inde. Celkovo ale údajne nelegálne sťahovanie či streamovanie príliš neškodí.

„Zistenia obecne neprinášajú štatistický dôkaz, že by porušovanie autorských práv ovplyvňovalo predajnosť. To nutne neznamená, že by pirátstvo nemalo žiaden vplyv. Štatistická analýza ale s dostatočnou spoľahlivosťou vplyv neobjavila,“ tvrdia autori v závere štúdie.  

Jedinou výnimkou je podľa Ecorysu pirátstvo pri filmových blockbusteroch, kde údajne nelegálne sťahovanie znižuje tržby len o 5 %.Zo 100 najúspešnejších filmov za ostatné tri roky ich respondenti videli v priemere len 5,6. Po prvý krát to bolo najčastejšie v kině (1,9 filmu), DVD/BD (1 film), v televízii (1 film), legálne cez internet (0,8 filmu) alebo nelegálne cez internet (0,8 filmu).

Autori dokumentu tiež zisťovali ochotu platiť za legálny obsah. Podľa zistení, údajne viac než 80 % pirátov považuje ceny za filmy alebo seriály za príliš vysoké. Pre hudbu, knihy alebo hry sú nastavené vyvážene. Ich ďalšie zníženie by už mieru pirátstva neovplyvnilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy