Vedúci ekonomický index vzrástol v auguste viac, než sa čakalo

Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal v auguste ďalší rast, pričom tempo rastu sa mierne zrýchlilo. Výsledok, ktorý dnes zverejnil inštitút Conference Board, je tak omnoho lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s pomalším rastom. Vývoj indexu tak signalizuje, že americká ekonomika by mohla v 2. polroku tempo svojho rastu ešte zrýchliť.
Conference Board uviedol, že kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index – LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol v auguste o 0,4 % po 0,3-% raste v júli. Ekonómovia očakávali, že rast indexu sa spomalí a dosiahne 0,2 %.
„Augustové tempo rastu je v súlade s pokračujúcim rastom americkej ekonomiky počas 2. polroka tohto roka, pričom ten by sa mohol ešte mierne zrýchliť,“ povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board. Zároveň dodal, že aj keď sa vplyv hurikánov na vývoj ekonomiky zatiaľ na vedúcich ukazovateľoch v plnej miere neprejavil, základný trend naznačuje, že súčasné solídne tempo rastu by malo pokračovať aj v najbližšom období.
Pod augustový výraznejší rast LEI sa do veľkej miery podpísali ukazovatele, počet vydaných stavebných povolení a očakávania spotrebiteľov. Tie dokázali vykompenzovať výrazne negatívny vplyv žiadostí o podporu v nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy