Ceny ropy klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 55 USD za barel

Ceny ropy klesli, aj napriek tomu sa ale udržali na úrovniach blízko niekoľkomesačných maxím. Podľa analytikov sú trhy dostatočne stabilné, k čomu prispievajú aj informácie o postupnom uvádzaní amerických rafinérií po hurikáne Harvey do prevádzky, ako aj informácie signalizujúce obmedzovanie produkcie.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s novembrovým kontraktom klesla do 18.05 h SELČ o 44 centov na 55,18 USD (46,18 eura) za barel (159 litrov). Naďalej sa tak drží blízko 5-mesačného maxima 55,99 USD, ktoré zaznamenala cena Brentu vo štvrtok minulý týždeň (14. septembra). Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri zaznamenala pokles o 38 centov na 49,51 USD za barel.
Ceny ropy v blízkosti niekoľkomesačných maxím udržala aj informácia spoločnosti Baker Hughes, ktorá na záver minulého týždňa uviedla, že počet aktívnych ropných vrtov v USA minulý týždeň klesol o sedem na 749, čo signalizuje obmedzovanie produkcie. To znamená najvýraznejšie zníženie počtu vrtov v priebehu týždňa od januára tohto roka, pričom ich konečný počet je najnižší za posledné tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy