Cena práce na Slovensku rastie rýchlejšie ako priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie hodinová cena práce v druhom kvartáli medziročne stúpla o 2,2 %, na Slovensku sa zvýšila o 7,3 %.

Hodinová cena práce v eurozóne v druhom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 1,8 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 2,2 %. V rámci eurozóny sa hodinové mzdy a platy v druhom štvrťroku medziročne zvýšili o 2 % a ostatné zložky ceny práce stúpli o 0,8 %. V rámci celej EÚ hodinové mzdy a platy v druhom kvartáli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástli o 2,4 % a ostatné zložky ceny práce išli nahor o 1,6 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku cena práce v druhom štvrťroku tohto roka medziročne vzrástla o 7,3 %, čo bolo rýchlejšie ako bol priemer za celú EÚ. Hodinové mzdy na Slovensku stúpli o 6,7 % a ostatné zložky ceny práce išli nahor o 9,1 %. Najrýchlejšie celková cena práce medziročne vzrástla v Rumunsku (18,6 %), Maďarsku (13 %), v Českej republike (11,1 %), Bulharsku (11 %) a v Litve (10,4 %). Zníženie ceny práce evidovali vo Fínsku (-0.3 %).

V rámci celej eurozóny v druhom kvartáli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka hodinová cena práce vzrástla o 1,5 % v priemysle, o 2 % v stavebníctve a o 2,1 % v službách. V rámci celej EÚ hodinová cena práce stúpla o 2,2 % v priemysle, o 1,6 % v stavebníctve a o 2,7 % v službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy