Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však udržala nad 55 USD/barel

Ceny ropy klesli, udržali si však väčšinu ziskov, ktoré zaznamenali v predchádzajúci deň, v ktorý trhy podporila Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Tá uviedla, že prebytok na svetových ropných trhoch začína klesať. Dôvodom je pokles produkcie a zároveň zvýšený dopyt po rope v Európe a USA. IEA zároveň zvýšila svoj odhad tohtoročného rastu dopytu po komodite.
Agentúra zvýšila prognózu rastu dopytu po rope v roku 2017 na 1,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Pôvodná prognóza hovorila o raste na úrovni 1,5 milióna barelov denne.
Správa IEA tak dokázala eliminovať vplyv nepriaznivých informácií zo strany amerického ministerstva energetiky, ktoré uviedlo, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň v dôsledku hurikánu Harvey výrazne vzrástli. Podľa ministerstva sa zásoby ropy v USA v týždni do 8. septembra zvýšili o 5,9 milióna barelov. Trhy pritom očakávali rast na úrovni 3,2 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla do 7.36 h SELČ o 13 centov (0,24 %) na 55,03 USD (45,94 eura) za barel. Na záver predchádzajúceho obchodovania zaznamenala rast o 1,6 %.
Mierne klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri. Pokles predstavoval 8 centov (0,16 %) a cena ropy dosiahla 49,22 USD za barel. Na záver predchádzajúceho obchodovania sa zvýšila o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy