Počet nezamestnaných v Česku klesol v auguste na vyše 19-ročné minimum

Nezamestnanosť v Česku klesla v auguste na 4 % z júlovej úrovne 4,1 %. Uchádzačov o prácu bolo 296.826, čo predstavuje najnižší počet nezamestnaných od júna 1998. Uviedol to dnes Úrad práce ČR.
Vývoj na pracovnom trhu aj v auguste ovplyvňovali sezónne práce, ktoré boli v plnom prúde, uviedol úrad. Uchádzačov o prácu bolo o 6248 menej než v júli a o 91.648 menej než pred rokom.
„Vylepšeniu štatistiky nezabránili ani čerství absolventi, ktorí tradične v letných mesiacoch prichádzajú na trh práce,“ uviedla pre Novinky ekonómka Komerčnej banky Jana Steckerová.
Počet voľných pracovných miest sa, naopak, zvýšil, upozornila šéfka Úradu práce ČR Kateřina Sadílková. Zamestnávatelia ponúkali prostredníctvom úradu v auguste 199.273 pracovných pozícií.
„Podiel uchádzačov na jedno voľné pracovné miesto tak dosahuje iba 1,5. Na historicky najnižších hodnotách sa drží aj podiel nezamestnaných mladistvých a absolventov na celkovom počte osôb hľadajúcich prácu,“ dodala Steckerová.
Priestor na ďalšie znižovanie nezamestnanosti je podľa nej tak značne obmedzený. „Podiel nezamestnaných by tento rok mal dosiahnuť v priemere 4,2 % a na budúci rok klesnúť na 3,8 %. Firmy tak budú stále častejšie narážať na kapacitné obmedzenia,“ dodala ekonómka Komerčnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy