Ekonomika eurozóny aj celej EÚ v druhom kvartáli zrýchlila svoj rast

Hospodárstvo eurozóny počas apríla až júna medzikvartálne posilnilo o 0,6 % a ekonomika celej Európskej únie sa zväčšila o 0,7 %, v predošlom štvrťroku eurozóna aj celá EÚ posilnili zhodne o 0,5 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,6 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšil o 0,7 percenta. Rast eurozóny aj celej EÚ sa tak zrýchlil, keďže v prvom štvrťroku sa ich ekonomika medzikvartálne zväčšila zhodne o 0,5 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne sa ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku zväčšila o 2,3 percenta po raste o 2 percentá v predošlom kvartáli. V rámci celej EÚ medziročne vzrástla o 2,4 percenta po posilnení o 2,1 percenta v prvom štvrťroku.

Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,8 percenta a medziročne o 3,1 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa ekonomika počas apríla až júna medzikvartálne najviac zväčšila v Českej republike (2,5 %), Švédsku (1,7 %), Rumunsku (1,6 %) a v Holandsku (1,5 %). Najmenej posilnila ekonomika Portugalska a Veľkej Británie, a to zhodne o 0,3 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v druhom kvartáli v eurozóne aj v rámci celej EÚ stúpli zhodne o 0,5 percenta. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne posilnila o 0,9 percenta a v rámci celej EÚ o 1,1 percenta. Export eurozóny vzrástol o 1,1 percenta a vývoz celej EÚ posilnil o jedno percento. Import eurozóny aj dovoz celej EÚ sa zvýšil zhodne o 0,9 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v druhom štvrťroku pozitívne prispeli k rastu HDP v eurozóne aj v rámci celej EÚ, a to zhodne 0,3 percentuálneho bodu (pb). Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne aj v rámci celej EÚ k rastu ekonomiky prispela zhodne 0,2 pb. Zahraničný obchod eurozóny aj celej EÚ mal na rast HDP mierne pozitívny vplyv. Zmeny stavu zásob mali na ekonomiku eurozóny negatívny vplyv a vplyv na hospodárstvo celej EÚ bol neutrálny.

Súvisiace články

Aktuálne správy