Čo dnes oznámi šéf ECB? Ukončenie nakupovania dlhopisov by malo prísť na program dňa až budúci rok

, bloomberg,CNBC,Reuters Foto: SITA/AP

Dnes by mal Mario Draghi predstaviť postup, ako chce Európska centrálna banka začať s utlmovaním programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Analytici očakávajú, že nástroj na podporu hospodárskeho rastu a inflácie v eurozóne, kvôli silnému euru, by mohol úplne zmiznúť v polovici roka 2018. Podľa najnovších špekulácii na rôznych spravodajských portáloch analytici ECB predložia Rade guvernérov viaceré scenáre úpravy politiky kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré nie sú len obyčajnými formálnymi. Bude to znamenať, že sa začne diskusia na túto tému a samotné rozhodnutie by mohlo padnúť na ďalšom zasadnutí.


Kvantitatívne uvoľňovanie
Centrálna banka na finančnom trhu nakupuje dlhopisy, čím zvyšuje ich cenu a zároveň znižuje úroky pre ostatných investorov. Konečným cieľom tohto nástroja je stimulovanie aktivity investorov – firiem a domácností a podpora rastu ekonomiky a cien. V súčasnosti ECB každý mesiac nakupuje štátne a firemné dlhopisy za 60 miliárd eur. Program začal v marci 2015 a bude pokračovať minimálne do konca tohto roka, pravdepodobne však ešte dlhšie.


K miernemu rozruchu včera prispel hlavný ekonóm Market Securities Christophe Barraud. ECB podľa neho pravdepodobne nerozhodne o podobe kvantitatívneho uťahovania pred 26. októbrom, zrejme bude diskutovať skôr o parametroch postupného uťahovania. Trh na to okamžite zareagoval, EURUSD oslabilo o 0,27 %, ale po niekoľkých minútach sa kurz vrátil naspäť, na záverečných 1,1920 EURUSD.

Na ostatnej tlačovke ECB Mario Draghi spomenul, že rada guvernérov na jeseň prediskutuje budúcnosť svojho programu QE. Tieto slová viedli mnohých k špekulácii, že by sa mohli znížiť stimuly nákupu dlhopisov už v septembri, teda na dnešnom zasadnutí. Silné euro by mohlo tlmiť oživenie a oslabiť infláciu, čo je dôvod, prečo by ECB tieto debaty mohla odložiť až na október.  Zásadná bude aj zajtrajšie zverejnenie prognózy jadrovej inflácie pre rok 2019, ktorá by mohla napovedať, ako ďalej s QE. Vzhľadom na zhodnotenie eura za ostatné dni, môže dôjsť ku korekcii inflácie smerom dolu, analytici ECB znížia prognózu inflácie na roky 2018 a 2019, a tým pádom by došlo aj k odloženiu kvantitatívneho uťahovania.
Všetko bude jasnejšie po tlačovej konferencii, ktorú má Draghi dnes o 14:30. 

Súvisiace články

Aktuálne správy