Rast sektora služieb v Británii v auguste klesol, je najnižší za 11 mesiacov

Rast sektora služieb v Spojenom kráľovstve sa v auguste spomalil a dosiahol najnižšiu úroveň za 11 mesiacov. Vyplýva to z prieskumu spoločností IHS Markit a Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).
Podľa prieskumu index nákupných manažérov z britského sektora služieb v auguste klesol viac, ako sa čakalo, a to na 53,2 bodu z 53,8 bodu v júli. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa zníži na 53,5 bodu.
Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov však znamená, že sektor služieb pokračuje v raste. Na druhej strane, augustový PMI je najnižší od septembra 2016. Jeho hodnota klesá od júla a je už nižšia ako priemer za celý 1. polrok 2017, uviedla agentúra Markit.
Respondenti v prieskume uviedli, že dopyt klientov po ich službách slabne. A zároveň narastá neistota ohľadom vyhliadok britskej ekonomiky v súvislosti s brexitom.
Spomalenie aktivity v sektore služieb odráža všeobecnú neochotou domácností utrácať a investovať, a tiež krehkú dôveru spotrebiteľov v ekonomiku v dôsledku brexitu, skonštatoval Duncan Brock, riaditeľ pre vzťahy so zákazníkmi v spoločnosti CIPS.

Súvisiace články

Aktuálne správy