Maloobchod eurozóny v júli medzimesačne oslabil o 0,3 %

V rámci celej Európskej únie sa júlové tržby maloobchodu oproti júnu zmenšili o 0,2 %, slovenské maloobchodné tržby sa medzimesačne tiež znížili, a to o 0,9 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny v júli medzimesačne klesli o 0,3 percenta po júnovom raste o 0,6 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie maloobchod v júli oslabil o 0,2 percenta po posilnení o 0,5 percenta v júni. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne sa kalendárne upravené tržby maloobchodu eurozóny v júli zväčšili o 2,6 percenta a v rámci celej EÚ stúpli o 2,7 percenta.

Na Slovensku bol vývoj maloobchodu v júli podobný vývoju v rámci celej eurozóny aj celej EÚ. Medzimesačne sezónne upravené tržby slovenského maloobchodu klesli o 0,9 percenta po júnovom raste o 0,5 percenta. Medziročne maloobchod v SR podľa kalendárne upravených údajov posilnil o 4,9 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod medzimesačne najviac oslabil v Nemecku (-1,2 %), Chorvátsku (-1,1 %) a v Estónsku a Rakúsku (zhodne -1 %). Najvýraznejšie medzimesačne posilnil maloobchod Slovinska (1,4 %) a Rumunska a Švédska (zhodne 1,2 %). Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby najviac stúpli v Slovinsku (10 %), Rumunsku (8,8 %) a Poľsku (7,9 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb evidovali v Belgicku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy