S&P potvrdila Švédsku najvyšší rating, Litve zvýšila výhľad ratingu na pozitívny

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Švédsku najvyššiu ratingovú známku AAA so stabilným výhľadom a zvýšila výhľad ratingu Litvy zo stabilného na pozitívny.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila Švédsku najvyššiu ratingovú známku AAA so stabilným výhľadom a zvýšila výhľad ratingu Litvy zo stabilného na pozitívny.
S&P ocenila vysoko efektívne inštitúcie Švédska, značné fiškálne rezervy škandinávskej krajiny a aj jej dostatočne flexibilnú menovú politiku.
Stabilný výhľad odráža hodnotenie vývoja v najbližších dvoch rokoch. Podľa S&P zostanú švédske kľúčové fiškálne, externé, ekonomické a menové ukazovatele v sledovanom období jedny z najsilnejších spomedzi 131 krajín, ktoré agentúra hodnotí.
Napriek rozštiepenosti politiky S&P očakáva, že švédska vláda bude dodržiavať fiškálnu disciplínu a splácať verejný dlh. Transparentné inštitucionálne prostredie a silné ekonomické základy zmierňujú neistotu v súvislosti s vyhliadkami na predčasné voľby alebo prestavby vlády, uviedla agentúra.
Podľa S&P si švédska ekonomika v tomto aj v nasledujúcom roku udrží súčasnú dynamiku, zatiaľ čo rastúci dlh domácností aj naďalej predstavuje najväčšie riziko.
Ale rast cien domov vo Švédsku prevýšil tempo rastu disponibilných príjmov a inflácie. Korekcia cien nehnuteľností by mohla viest k výraznému zníženiu spotreby, čo zabrzdí rast ekonomiky a zaťaží finančný sektor, upozornila S&P.
Agentúra v separátnej správe zvýšila výhľad ratingu Litvy zo stabilného na pozitívny na základe očakávaní, že v strednodobom časovom horizonte bude mať pobaltská ekonomika silný a vyvážený rast.
Zároveň potvrdila Litve rating na úrovni A-, ktorý odzrkadľuje ekonomické vyhliadky krajiny v najbližších dvoch rokoch, aj keď pomer jej hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa patrí medzi najnižší v eurozóne.
S&P očakáva, že otvorenej litovskej ekonomike sa bude dariť, podporí ju zvyšovanie vývozu, rastúca spotreba a veľká investičná aktivita, vďaka novým finančným cyklom Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy