Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v auguste zrýchlil

Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v auguste zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od roku 2011 tak, ako to naznačil predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti IHS Markit.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa index nákupných manažérov z výrobného sektora v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v auguste zvýšil na 57,4 bodu z 56,6 bodu v júli. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. Augustová hodnota PMI je najvyššia za 74 mesiacov.
PMI výrobného sektora eurozóny sa už 50 mesiacov po sebe drží nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.
Hlavný ekonóm Markit Chris Williamson označil výsledok výrobného sektora eurozóny za „impozantný“. Čulá letná aktivita v továrňach podľa neho signalizuje, že toto odvetvie podporí ekonomiku regiónu a tá v aktuálnom 3. kvartáli dosiahne ďalší solídny rast.
Pod výsledný PMI celej eurozóny sa podpísali najmä vysoké hodnoty tohto ukazovateľa v Nemecku, Holandsku a Rakúsku. Aj Taliansko, Írsko a Francúzsko dosiahli „stredné tempo rastu PMI“. Iba Španielsko zaznamenalo v auguste mierne spomalenie rastu.
Presnejšie, PMI nemeckého výrobného sektora sa v auguste vyšplhal až na 59,3 bodu z júlového päťmesačného minima 58,1 bodu. Spresnený výsledok je o niečo nižší ako 59,4 bodu pri rýchlom odhade, ale aj tak je augustový index v prípade Nemecka najvyšší od apríla 2011.
PMI výrobného sektora vo Francúzsku vzrástol na 55,8 bodu v auguste z 54,9 bodu mesiac pred tým a je tiež najvyšší od apríla 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy