Britský predajca podlahových krytín Headlam chystá tretie zdražovanie za 1 rok

V poradí už tretie zvýšenie cien za zhruba rok čaká od septembra klientov britskej firmy Headlam Group, dodávateľa podlahových krytín. Dôvodom sú inflačné tlaky v súvislosti s oslabením libry po referende o brexite.
Predajca celej škály podlahových krytín – od kobercov cez laminátové podlahy – plánuje premietnuť vyššie náklady na dovoz výrobkov z kontinentálnej Európy do cien pre klientov. Tie od septembra stúpnu o 3 %. Podobný nárast cien zažili zákazníci Headlam Group vlani v auguste a aj tento rok v januári. Oznámila to Catherine Milesová, riaditeľka pre komunikáciu.
Pokles britskej libry o 16 % oproti euru od referenda o brexite minulý rok v júni, prinútil mnohé firmy, aby preniesli svoje zvýšené náklady na plecia spotrebiteľov a zdvihli im ceny. Dovoz z Európy sa podieľa približne 70 % na základných výdavkoch Headlam Group, čo spoločnosti nedáva veľmi na výber a núti ju zdražovať.
„Zvyšujeme ceny len tam, kde stúpajú naše vlastné náklady,“ povedala Milesová. Na otázku, či ceny budú ďalej rásť, odvetila, že bude závisieť od vývoja menových kurzov.
Dodala, že s výnimkou devízových kurzových nemá brexit zatiaľ žiadny iný výrazný vplyv na obchodnú aktivitu spoločnosti.
Headlam Group v pondelok (21.8.) informovala, že jej tržby v obchodoch otvorených viac ako rok v 1. polroku vzrástli a jej zisk pred zdanením sa zvýšil o 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy