Španielska ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku o 0,9 %

Tempo rastu španielskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku zrýchlilo. Podporilo ho zlepšenie na trhu práce a spotrebiteľské výdavky.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od apríla do júna medzikvartálne zvýšil o 0,9 % po 0,8-% náraste v 1. štvrťroku, uviedol španielsky štatistický úrad INE a potvrdil svoj predbežný odhad. Španielska ekonomika zaznamenala najrýchlejší medzikvartálny rast od 3. štvrťroka 2015.
V 2. kvartáli sa zrýchlil rast spotrebiteľských výdavkov rovnako ako tvorba pracovných miest, ukázala správa INA. Trh práce sa zotavuje o niečo rýchlejšie, než sa očakávalo, aj keď miera nezamestnanosti zostáva so 17,2 % stále bolestivo vysoká.
Experti rovnako ako vláda predpokladajú, že španielska ekonomika tento rok vzrastie minimálne o 3 %. V roku 2015 aj 2016 sa HDP zvýšil o 3,2 %.
Španielska ekonomika sa dostala z dlhej recesie v polovici roka 2013 a postupne sa začína zotavovať dokonca aj stavebný sektor, ktorý upadol do chaosu po spľasnutí realitnej bubliny v roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy