Našetrila si na bývanie: Freeganka sa štyri roky stravuje z kontajnerov

, AP Foto: YT/Caters Clips

Zdravotná sestra Mel Humphreysová sa rozhodla, že nebude utrácať za jedlo a potraviny získava z kontajnerov zadarmo. Jej životný štýl sa nazýva freeganstvo, charakteristický bojom proti konzumnej spoločnosti a proti plytvaniu potravinami. Informovala o tom agentúra AP.

"Po prvýkrát som sa o freeganstve dozvedela pred štyrmi rokmi. Začala som teda chodiť k obchodným kontajnerom. Nemohla som uveriť, že dokáže získať toľko jedla zadarmo, bolo to úžasné. V súčasnosti asi 75 percent toho čo zjem pochádza z kontajnerov," hovorí Mel.

V Sydney, kde žije, má vytipované štyri kontajnery. Chodí k nim trikrát týždenne. Pravidelne prehľadáva odpad z veľkých supermarketov, od cateringových spoločností a menších pekárov. Niekedy si odnáša čerstvý chlieb, inokedy mäso, ryby, syr alebo zeleninu. Z jedla pripravuje lahodné jedlá pre svojich priateľov, rodinu a pacientov v nemocnici. Reakcie ľudí sú odlišné. "Ľudia sú vždy prekvapení, keď im poviem, že jedlo pochádza z kontajnerov. Niektorí sú znechutení, iní nadšení," hovorí Mel s tým, že neberie všetko, čo nájde. Vyberá si iba balené potraviny a vyhýba sa mäkkej zelenine. "Keď vidím, koľko jedla sa vyhodí, je mi z toho zle. Ale sama s tým nenarobím nič. Pokiaľ ale toto kapitalizmus umožňuje, budem to robiť aj naďalej," hovorí rozhodne.

"Za jedlo utrácame najviac. Priemerný týždenný rozpočet na stravu je od 150 do 200 austrálskych dolárov (101 až 135 eur), ja v súčasnosti utrácam iba 40 austrálskych dolárov (27 eur)," upresňuje Mel.

Za jeden rok dokáže ušetriť 7020 austrálskych dolárov (viac ako 4730 eur). Za štyri roky sa jej podarilo ušetriť pozoruhodných 30 000 dolárov (viac ako 20 000 eur). Vďaka tomu sa jej podarilo zaplatiť zálohu za byt, ktorého celková cena je milión austrálskych dolárov (17,5 miliónov korún).

Súvisiace články

Aktuálne správy