Výberová chronológia činnosti bane Cigeľ od jej založenia

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) končia s ťažbou uhlia v bani Cigeľ. Definitívne by sa tak malo stať v októbri tohto roka.
História najmladšieho ťažobného podniku na hornej Nitre – bane Cigeľ, ktorá je dnes jedným z ťažobných úsekov Hornonitrianskych baní Prievidza, sa začala písať 18. augusta 1962. Slávnostne vyzdobený banský vlak vyviezol pred 55 rokmi na povrch prvé cigeľské uhlie. Z dôvodu vyťaženia uhoľných zásob, baňa Cigeľ symbolicky naplní vek pre odchod do baníckeho dôchodku.
Baňa Cigeľ od svojho vzniku patrila medzi najmodernejšie banské závody. Obrovský posun znamenala v zavádzaní a vo využívaní modernej banskej dobývacej a raziacej techniky. Pozoruhodným vývojom prešli dobývacie technológie, ktoré prispievali k rastu výkonov na produktívnych pracoviskách.
TASR prináša výberový chronologický prierez historických medzníkov činnosti bane Cigeľ.

1957 – Vláda schválila výstavbu bane Cigeľ s projektovanou ročnou kapacitou 1.200.000 ton hnedého uhlia. V štádiu príprav výstavby patrila baňa Cigeľ pod Handlovské uhoľné bane.

1. januára 1958 – Baňa Cigeľ sa stala samostatným národným podnikom. S výstavbou podzemia sa začalo na sklonku roku 1958.

1. júla 1960 – Baňa sa stala súčasťou Združenia slovenských uhoľných baní.

1961 – Baníci vyťažili prvé tony uhlia.

18. augusta 1962 – Slávnostne vyzdobený banský vlak vyviezol na povrch prvé cigeľské uhlie.

1965 – Baňa Cigeľ sa stala súčasťou Uhoľných a lignitových baní Prievidza.

1966 – Baníci pokorili hranicu jedného milióna ton ročnej ťažby uhlia.

1979 – Zaznamenali absolútny rekord v histórii bane Cigeľ – vyťažilo sa 2.095.000 ton uhlia.

2014 – V súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) bola Európskou komisiou (EK) notifikovaná pomoc na pokrytie mimoriadnych nákladov spojených s likvidáciou bane Cigeľ. Pod záštitou Úradu vlády SR, za účasti zástupcov Európskej komisie zároveň prebiehali rokovania týkajúce sa útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre.

2015 – V ťažobnom poli Cigeľ bol vykonaný geologický prieskum, ktorým boli zistené ekonomicky a efektívne využiteľné zásoby hnedého uhlia. Tie umožnili pokračovať v racionálnom dobývaní uhlia.

2016 – Podarilo sa baníkom vyťažiť ešte 280.000 ton uhlia.

2017 – Za obdobie január – júl vyťažili 128.000 ton uhlia. Povinnosťou ťažobnej organizácie je v zmysle Banského zákona otvorené, resp. sprístupnené ložiská hnedého uhlia a lignitu v SR racionálne doťažiť. Zásoby je potrebné vydobyť čo najúplnejšie, s čo najmenšími stratami a znečistením. Z toho dôvodu dodatočne overené vyťažiteľné zásoby budú vyťažené do konca októbra, kedy bude definitívne ukončená ťažba uhlia v ťažobnom úseku Cigeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy