Výrobné ceny v priemysle ČR v júli medzimesačne klesli o 0,2 %

Medziročne boli júlové ceny českých priemyselných výrobcov vyššie o 1,1 %.

Ceny českých priemyselných výrobcov v júli medzimesačne klesli o 0,2 % a trhové služby oproti júnu zlacneli o 0,8 %. Ceny stavebných prác v ČR v júli medzimesačne stúpli o 0,1 %. Medziročne ceny českých priemyselných výrobcov v júli posilnili o 1,1 %, ceny stavebných prác o 1,6 % a trhových služieb o 1,4 %. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

V rámci cien priemyselných výrobcov sa medzimesačne znížili ceny chemických látok a výrobkov (- 2,9 %) a dopravných prostriedkov (- 0,3 %). Zvýšili sa však ceny potravinárskych výrobkov, nápojov a tabaku, a to o 0,3 %. V rámci trhových služieb medzimesačne klesli ceny reklamných služieb a prieskumu trhu (- 12,4 %) a pozemnej dopravy (- 0,3 %). Vzrástli však ceny za vydavateľské služby o 1,1 %.

Medziročne v rámci cien priemyselných výrobcov stúpli ceny kovov a kovových výrobky (5,4 %) a ceny potravinárskych výrobkov, nápojov a tabaku (4 %). Zlacneli dopravné prostriedky (- 2,6 %) a znížili sa aj ceny elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu (- 1,1 %). V rámci trhových služieb medziročne zdraželo poistenie, zaistenie a penzijné financovanie (5,3 %), vydavateľské služby (2,8 %) a reklamné služby a prieskum trhu (2,2 %). Ceny telekomunikačných služieb sa medziročne znížili o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy