NR SR potvrdila zvýšenie dôchodkov len o pôvodné 4 %

Bratislava 20. januára (TASR) Národná rada (NR) SR neprijala návrh prezidenta Rudolfa Schustera, aby sa miera valorizácie dôchodkov zvýšila nad úroveň 4 %, ktorú stanovil nový zákon o starobnom dôchodkovom poistení. Prezidentom vrátený zákon dnes poslanci prijali v pôvodnej podobe absolútnou väčšinou 78 hlasov.

Proti zvýšeniu dôchodkov o 8 alebo aspoň o 6 %, ako to navrhol prezident, hlasovali popri zástupcoch štyroch vládnych strán aj poslanci Slobodného fóra.

Po dnešnom „prelomení“ prezidentovho veta tak definitívne vstúpi do platnosti reformný zákon, ktorý definuje takzvaný kapitalizačný pilier nového trojpilierového dôchodkového systému v SR. Tento, druhý pilier bude založený na sporení jednotlivých občanov na osobné účty spravované súkromnými správcovskými spoločnosťami. Vymedzí podmienky pre činnosť týchto spoločností, spôsob platenia príspevkov, okruh osôb, ktoré sa môžu zapojiť do systému a štátny dohľad nad jeho fungovaním.

Príspevky na osobné dôchodkové účty bude odvádzať zamestnávateľ v objeme 9 % z vymeriavacieho základu zamestnanca, pričom vyberať a vymáhať ich bude Sociálna poisťovňa. Vstup do systému starobného dôchodkového poistenia bude povinný pre občanov, ktorí pred 1. januárom 2005 neboli poistení v Sociálnej poisťovni.

Podľa autorov dôchodkovej reformy, zastrešenej rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny, je jej cieľom zabezpečiť dlhodobú finančnú stabilitu dôchodkového systému, diverzifikovať riziká a vytvoriť priestor na zvyšovanie dôchodkov.

Prijatím zákona o starobnom dôchodkovom poistení sa novelizoval predtým prijatý zákon o sociálnom poistení, podľa ktorého sa dôchodkové dávky každoročne zvyšujú o spriemerované percento medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy. To pre tento rok predstavuje asi 8 %. S ohľadom na nárast cien energií a vyššiu sadzbu DPH schválil parlament skoršie zvýšenie dôchodkov o polovicu tejto výšky, pričom ďalšia valorizácia sa uskutoční v decembri.

Pri hlasovaní o prijatí vráteného zákona v nezmenenej podobe nikto zo 112 prítomných poslancov nebol proti, 32 sa zdržalo hlasovania a dvaja nehlasovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy