Priemyselná produkcia eurozóny v júni medzimesačne klesla

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júni medzimesačne zmenšila o 0,6 % po májovom raste o 1,2 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v júni medzimesačne oslabila o 0,6 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla o 0,5 percenta. V máji priemyselná výroba eurozóny aj celej EÚ medzimesačne stúpla zhodne o 1,2 percenta. Medziročne júnová priemyselná produkcia eurozóny vzrástla o 2,6 percenta, v rámci celej EÚ sa zvýšila o 2,9 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, priemyselná výroba v júni medzimesačne oslabila najvýraznejšie v Írsku (-7,5 %), v Českej republike (-3,8 %) a na Malte (-3,2 %). Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Luxembursku (3,4 %) a v Estónsku, Chorvátsku a Holandsku (zhodne 1,2 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, júnová priemyselná výroba najviac posilnila v Estónsku (14,5 %), Rumunsku (11,5 %) a vo Švédsku (8,9 %). Medziročné oslabenie priemyselnej produkcie evidovali v Írsku (-8,1 %) a na Malte (-1,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy