Japonská ekonomika zrýchlila tempo rastu v 2. kvartáli na 4 %

Japonská ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku medziročne o 4 % a výrazne tak prekonala odhady, ktoré počítali s rastom len nad 2 %. K omnoho lepším výsledkom prispeli rastúce kapitálové výdavky a súkromná spotreba. Uviedla to japonská vláda, ktorá zverejnila predbežné údaje.
Rast na úrovni 4 % znamená medziročný rast ekonomiky už šiesty kvartál po sebe. Ekonómovia oslovení japonským denníkom Nikkei počítali s rastom len o 2,4 %. Aj v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom kvartáli to znamená prudké zrýchlenie rastu, keď v 1. štvrťroku dosiahol rast japonskej ekonomiky po revízii smerom nahor 1,5 %. Pôvodne bol rast v 1. kvartáli stanovený na 1 %.
Aj medzikvartálne bol rast vyšší než v 1. kvartáli, ako aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. V 2. štvrťroku vzrástla ekonomika Japonska medzištvrťročne o 1 % oproti 0,4-% rastu v 1. štvrťroku a očakávaniam ekonómov, že tempo rastu sa zrýchli na 0,6 %.
K výraznému rastu prispela najmä súkromná spotreba, ktorá sa na aktivite ekonomiky Japonska podieľa približne 60 %. Tá sa medziročne zvýšila o 0,9 % po 0,4-% raste v predchádzajúcom štvrťroku.
Navyše, firemné investície vzrástli o 2,4 % po tom, ako v prvých troch mesiacoch roka dosiahli rast na úrovni 0,9 %. Naopak, export zaznamenal pokles, prvý za posledné štyri štvrťroky. Pokles dosiahol 0,5 %, zatiaľ čo dovoz sa o 1,4 % zvýšil.
Centrálna banka ešte v júli zverejnila prognózu, podľa ktorej očakáva, že japonská ekonomika v súčasnom fiškálnom roku (skončí sa 31. marca 2018) vzrastie o 1,8 %. Zlepšila tak odhad rastu, keďže v predchádzajúcej prognóze v apríli očakávala rast na úrovni 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy