Dvojrýchlostná Európa: V nákupoch na internete za regiónom zaostávame

, regiodata Foto: thinkstock

Šampiónmi v nákupoch na internete sú Briti, ukázal to prieskum spoločnosti RegioData, ktorý sa zameral na 20, prevažne európskych krajín. Slováci sú v rebríčku na trinástom mieste.

Prieskum bral do úvahy nákup tovaru, služby ako napríklad objednávky turistických zájazdov v údajoch zahrnuté nie sú. Podiel internetových nákupov podľa odborníkov v strednodobom horizonte vzrastie o 30 až 35 percent. Rast bude záležať aj od koncentrácie obchodu, čím menej obchodných spoločností pôsobí v jednotlivých odvetviach v rámci krajiny, tým viac je zastúpený on-line predaj. Príkladom sú Rakúsko, škandinávske krajiny alebo Švajčiarsko.

Briti si dnes cez internet ročne nakúpia tovar za 1118 eur, Turci len za 72 eur. Slováci sú niekde v strede, nakupujú zhruba za 200 eur. Podiel internetového predaja na Slovensku dosiahol 7,6 percenta z celkového predaja, v Británii to je viac ako dvojnásobok, 16,8 percenta.

Obyvatelia britských ostrovov na internete s obľubou objednávajú aj potraviny, napríklad prostredníctvom obchodu Tesco. V tejto krajine spolu s Nemeckom, Talianskom a Holandskom tiež podiel internetových nákupov najdynamickejšie rastie, všíma si agentúra APA.

Na opačnom konci rebríčka skončilo Poľsko, Rusko a Turecko. Tunajšia nižšia kúpna sila sa podľa autorov štúdie spája s nepriaznivou geografiou, ktorá sťažuje logistiku. Doručovanie objednaného tovaru na Sibír by sa zrejme nedalo zvládnuť, domnieva sa štúdia.

Súvisiace články

Aktuálne správy