Nezamestnanosť v ČR dosiahla v júli najnižšiu hodnotu za daný mesiac za 20 rokov

Nezamestnanosť v Česku sa ku koncu júla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne zvýšila, zároveň však dosiahla najnižšiu hodnotu v danom mesiaci za posledných 20 rokov. Uviedol to dnes Úrad práce ČR, ktorý ku koncu minulého mesiaca evidoval 303.074 uchádzačov o prácu. To znamená mieru nezamestnanosti na úrovni 4,1 %.
V porovnaní s júnom pribudlo do evidencie 5635 uchádzačov o zamestnanie, čo predstavuje rast o 0,1 percentuálneho bodu. Takýto vývoj podľa úradu zodpovedá sezónnym výkyvom.
„Za miernym rastom nezamestnanosti stojí každoročne sa opakujúci príchod časti zamestnancov zo školstva do evidencie úradu práce a okrem toho mierne nižšia aktivita firiem v letnom období v oblasti prijímania nových zamestnancov z dôvodu celopodnikových dovoleniek,“ povedala generálna riaditeľka Úradu práce ČR Kateřina Sadílková.
Aktuálne zverejnené číslo predstavuje najnižšiu júlovú hodnotu od roku 1997, keď úrad evidoval 281.236 uchádzačov. Medziročne klesla miera nezamestnanosti o 1,4 percentuálneho bodu.
Podľa Sadílkovej sa darí znižovať aj počet dlhodobo nezamestnaných. „Len za minulý rok klesol v medziročnom porovnaní podiel tých, ktorí sú bez práce dlhšie ako 12 mesiacov, o 3,4 %. V porovnaní s rokom 2015 zaznamenávame pokles o 7,6 %,“ dodala šéfka Úradu práce ČR.

Súvisiace články

Aktuálne správy