Mapa miliardárov: Kde je to šťastný dedič a kde poctivý pracant

, HowMuch.net Foto: thinkstock

Podľa mapy HowMuch.net žije najviac miliardárov v Spojených štátoch, a to 30,2 %. Skoro tretina (32,1 %) z nich k svojmu bohatstvu prišla prostredníctvom založenia svojej vlastnej spoločnosti, takmer rovnaký počet (28,9 %) sa však k svojim miliardám dostal vďaka dedičstvu. Takmer 27 % amerických miliardárov si svoje imanie vydobylo prostredníctvom finančného sektora, niečo vyše 8 % vďaka dôležitým výkonným pozíciám a takmer 4 % vďaka politickým konexiám.

Pre nás je určite zaujímavejšia Európa. Tu nájdeme dedičov veľkého bohatstva omnoho častejšie ako v USA. Vo Francúzsku, Švajčiarsku, Švédsku, Rakúsku či Nemecku tento podiel presahuje polovicu. Podobne je na tom Južná Kórea i rad štátov Latinskej Ameriky. Naopak veľmi nízky počet miliardárov žije z dedičstva v Číne či vo Veľkej Británii, mizivý je tiež ale aj v mnohých štátoch východnej Európy. Tu hrajú značnú úlohu politické konexie. Veľký vplyv majú v Rusku, a v Kazachstane je to dokonca jediný kanál, ako sa dostať k miliardám. Slovensko sa na mapu nedostalo. Zaujímavé je, že v rámci kontinentálnej Európy, až na nejaké výnimky, nehrá veľkú úlohu finančný sektor, ako je tomu vo zvyšných častiach sveta.

Ďalšie mapa ukazuje, ako sa k svojmu bohatstvu dostala práve najbohatší osoba v danej krajine. Čím viac je krajina na mape zafarbená do červena, tým viac za svoje bohatstvo vďačí miestny najbohatší človek dedičstvu. Čím viac je do modra, tým viac si zarobil vlastným pričinením. Svetovú trojku najbohatších v rámci svojej krajiny tvoria traja self-made miliardári. Bill Gates z USA (79,4 miliardy dolárov), Amancio Ortega zo Španielska (78,7 miliardy dolárov) a Carlos Slim z Mexika 62,8 miliardy dolárov).

Súvisiace články

Aktuálne správy