Nálada investorov v eurozóne sa v auguste mierne zhoršila

Nálada investorov v eurozóne sa v auguste mierne zhoršila a bola najnižšia za tri mesiace. Hodnotenie aktuálnej situácie zostáva optimistické, zhoršili sa však rastové vyhliadky z dôvodu zvýšenia obáv týkajúcich sa vývoja ekonomiky USA a potenciálneho negatívneho vplyvu emisného škandálu.
Index dôvery investorov pre eurozónu v auguste klesol na 27,7 bodu z 28,3 bodu v júli, uviedol frankfurtský think tank Sentix. Analytici počítali so znížením indexu až na 27,6 bodu.
Index očakávaní padol na 16 bodov z 19,8 bodu. Index hodnotenia aktuálnej situácie naopak stúpol na 40 bodov z 37,3 bodu, keď vzrástol ôsmy mesiac po sebe a dostal sa na najvyššiu úroveň od novembra 2007.
Index dôvery investorov pre Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v auguste padol na 33,2 bodu z 37,5 bodu v júli a dostal sa na najnižšiu úroveň od februára.
„Je čoraz jasnejšie, že rastová dynamika ekonomiky sa už dostala za svoje maximum,“ uvádza sa v správe Sentixu. „Očakávania sa znižujú po celom svete na čele s USA, kde klesli už piatykrát.“
Index dôvery investorov pre USA dosiahol v auguste 14,1 bodu po 14,8 bodu v júli, dodal Sentix.

Súvisiace články

Aktuálne správy