Renault podpísal dohodu o výrobe áut v Iráne

Autá bude francúzska automobilka v krajine produkovať spolu s iránskymi firmami IDRO a Negin Group, výroba sa začne v roku 2018 a má byť v objeme 150 tis. vozidiel ročne.

Francúzska automobilka Renault a iránske firmy IDRO a Negin Group podpísali dohodu a výrobe 150 tis. áut ročne, ktorá sa začne v roku 2018. Informovala o tom iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA, ktorá uviedla, že dohodu podpísali v pondelok v Teheráne. Dohoda v hodnote 660 mil. eur je výsledkom toho, že sa zrušili zahraničné sankcie voči Iránu po dohode Teheránu so svetovými mocnosťami z roku 2015 o jadrovej energetike.

Francúzska automobilka má v partnerstve na výrobu áut 60-percentný podiel. Očakáva sa, že dohoda vytvorí vo firmách IDRO a Negin Group približne 3 tis. pracovných miest. Vlani francúzsky výrobca áut PSA Peugeot Citroen dosiahol dohodu s iránskou spoločnosťou Iran Khodro o otvorení závodu vyrábajúceho 200 tis. vozidiel ročne. Irán vyrába ročne zhruba 1,35 mil. áut, ale iránska vláda dúfa, že do roku 2025 bude krajina vyrábať 3 mil. áut ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy