Výrobné ceny v eurozóne aj v rámci celej EÚ v júni medzimesačne klesli

Júnové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne oproti máju oslabili o 0,1 % a v rámci celej Európskej únie o 0,2 %, na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov medzimesačne znížili o 0,1 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v júni medzimesačne oslabili o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 0,2 percenta. Medziročne júnové ceny priemyselných producentov eurozóny posilnili o 2,5 percenta a v rámci celej EÚ v porovnaní s júnom minulého roka stúpli o 2,6 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa výrobné ceny v priemysle v júni medzimesačne znížili o 0,1 percenta, ale medziročne boli vyššie o 2 percentá.

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov v júni znížili najviac v Grécku, a to o 1,3 percenta, po ktorom nasledovali Dánsko a Holandsko (zhodne -1,1 %) a Írsko (-1 %). Medzimesačný rast výrobných cien v priemysle evidovali v Lotyšsku (0,7 %), Taliansku (0,4 %), na Cypre (0,2 %) a na Malte (0,1 %).

Medziročne sa priemyselné výrobné ceny v júni najvýraznejšie zvýšili v Belgicku (6,4 %), na Cypre (5,7 %), vo Veľkej Británii (4,7 %) a v Poľsku (3,7 %). Medziročné zníženie cien priemyselných producentov v júni evidovali v Luxembursku, a to o 3,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy