Agentúra Fitch potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Írska

Fitch predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 3,5 % a v nasledujúcich dvoch rokoch bude rásť tempom na úrovni 3 %.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Írsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na úrovni A so stabilným výhľadom a rating nadriadených nezabezpečených záväzkov tiež na stupni A. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny podľa agentúry podporuje to, že má silné inštitúcie a bohatú, flexibilnú ekonomiku. Fitch očakáva, že írsky hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku posilní o 3,5 percenta, ale v budúcom roku a v roku 2019 sa podľa agentúry tempo hospodárskeho rastu krajiny spomalí na úroveň 3 percentá.

Hlavné riziká pre perspektívu ekonomického rastu Írska sa podľa agentúry zo strednodobého a dlhodobého hľadiska týkajú budúcich obchodných vzťahov medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Na britský trh totiž smeruje približne 16 percent írskeho exportu a obe krajiny sú silno prepojené v oblasti financií a investícií. Agentúra Fitch však predpokladá, že verejný dlh Írska do roku 2019 klesne pod úroveň 69 percent hrubého domáceho produktu. V závere minulého roka bol verejný dlh krajiny na úrovni 75,4 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy