Miliardár, ktorému ide karta: Ovládol tri megatrendy 21. storočia, na jeho bohatstvo mu prispejeme všetci

, Financial Times, thefiscaltimes Foto: visualcapitalist;TASR/AP.com

Jeffovi Bezosovi sa podarilo dostať pod seba takmer všetky megatrendy, ktorými žije väčšina populácie.

Jeff Bezos bohatne. Už sa mu podarilo prekonať Warrena Buffetta a stal sa 2. najbohatším človekom sveta. Ak sa bude akciám Amazonu dariť aj naďalej, Bezos by prekonal aj Gatesa a získal titul najbohatšieho človeka sveta. Naposledy sa niečo podobné podarilo v roku 2010  Carlosovi Slimovi.

 

To, že sa Bezosovi skutočne darí dokazuje aj to, že kým v roku 1998 sa s majetkom 1,6 miliardy dolárov prvýkrát dostal na zoznam 400 najbohatších Američanov magazínu Forbes, hodnota jeho majetku odvtedy vzrástla viac ako 50-násobne.

„Môj súčasný biznismodel spočíva v tom, že každý rok predám akcie Amazonu za približne miliardu dolárov a tieto prostriedky použijem na financovanie Blue Origin,“ odhalil nedávno Bezos svoje veľké plány v oblasti výskumu vesmíru. Pravdou však je, že má pod drobnohľadom aj iné trendy, ktoré mu dokážu zarobiť peniaze. Dokonca sa dá hovoriť o megatrendoch.

Megatrend č.1: Digitálna transformácia sveta
Všetci už máme nejakú osobnú skúsenosť s tým, ako dokáže digitalizácia ovplyvniť rôzne aspekty nášho života. Amazon to chce ovplyvniť od maloobchodného nakupovania až po zdravotnú starostlivosť. Bezos vie, že databáza, je sama o sebe cenná pre dlhodobý komerčný úspech.
Keď kúpil Whole Foods, získal informácie o nákupných zvyklostiach zákazníkov v kamenných predajniach. Amazon mal zatiaľ podobné informácie iba z on-line prostredia. Údaje môžu byť dôležité pre podporu predaja, ale cenné aj pre reklamu. Amazon by mohol použiť údaje pre seba, alebo predať informácie iným spoločnostiam.

Megatrend č.2: Zdravý životný štýl
Zdravá životospráva je dnes všeobecne rozšírený trend. Táto starostlivosť motivovala aj Bezosa pri akvizíciách. Potravinárske a farmafirmy si uvedomili, že zdravý a aktívny životný štýl je kľúčom k prevencii a zdokonaľovaniu zdravia a hľadajú príležitosti na to, aby to využili. Napríklad firma Nestlé nedávno oznámila, že sa možno zbaví časti svojho biznisu zameraného na sladkosti, ak sa rozhodne nastúpiť do vlaku menom zdravá výživa. Zacielenie Amazonu smerom k zdraviu a zdravému životnému štýlu je ďalším signálom, nakoľko obchodný svet sleduje komerčné výhody tejto oblasti.

Megatrend č.3: Starnutie spoločnosti
Ide o najväčší trend zo všetkých. Bezos ho berie ako prirodzený dôsledok prvých dvoch megatrendov. Tuší, že ide o oblasť, v ktorej sa dá vytvoriť skutočná hodnota, navyš oblasť, ktorú iní často prehliadajú. Postupné starnutie obyvateľstva, odborníci hovoria o zdvojnásobení v najbližších niekoľkých desaťročiach, bude najdôležitejším megatrendom vedúcim k obrovskému nárastu výnosov v nasledujúcich rokoch, podporeným základným demografickým vývojom. Čoraz dlhšia životnosť, dokonca až sto rokov, sa stáva bežným javom moderných spoločností, deti na svet privádzajú čoraz staršie prvorodičky. Kto by sa nechcel dožiť peknej staroby v tomto novom prestarnutom svete? To úzko súvisí s tým, ako sa stravujeme a teda schopnosťou nakupovať zdravé potraviny. Také aké sú v ponuke Whole Foods, firmy, ktorú si nedávno do svojho portfólia pridal Bezos.

Môže Amazon spojiť svoje strategické ciele s tým, aby sa pretínali s troma megatrendmi súčasnej doby, a pomáhal tak tvarovať a rozvíjať "striebornú seniorskú ekonomiku"?

Po prvé, Bezos bude musieť dokázať, ako súvisí zdravé stravovanie s menším opotrebovaním tela aj ducha v procese starnutia. Tzv. "funkčnosť" sa presúva do centra zdravotnej politiky. Medzinárodné organizácie aj jednotlivé vlády hľadajú spôsoby, ako pomôcť jednotlivcom na celom svete, aby zostali zdraví a v procese starnutia si udržali doterajšie schopnosti. Je to dobrá (firemná) politika,  nevyhnutná pre fiškálnu udržateľnosť v miestach, kde je čoraz viac starších ako mladých.

Samozrejme máme k dispozícii lieky, chirurgické zákroky aj moderné techniky na priame riešenia zdravotnej starostlivosti v prípade chorôb, ale tie sú často z hľadiska dlhovekosti irelevantné. Pre dlhší život musíme upraviť podmienky starnutia. Starnutie prináša zjemnenie kože, zhoršený zrak, ochabnuté svalstvo, to všetko bude mať vplyv na to, či na starobu budeme pripravení, alebo sa začneme dlhovekosti obávať. Amazon môže teraz nielen prekresliť obraz maloobchodu ako ho poznáme, ale dokáže byť aj veľkým hráčom na globálnom poli zdravotnej politiky.

Po druhé, otázkou je, ako dokáže Amazon osloviť digitálnou technologickou revolúciou segment 55+, ktorý má v Spojených štátoch 70 % disponibilného príjmu, podobne ako v iných vyspelých krajinách, vo Veľkej Británii, Nemecku, Japonsku a rozvinutej Ázii. Bude zaujímavé sledovať, ako sa trh rozvíja s cieľom zvýšiť prístup tohto segmentu k všetkým produktom a službám prostredníctvom digitálnych platforiem.

Po tretie, Whole Foods treba brať ako experiment, v ktorom Bezos testuje distribúciu produktov ku spotrebiteľovi prostredníctvom viacerých kanálov. K spotrebiteľovi vrátane segmentu starších, ktorí sú,  ako sme sa dozvedeli z nedávnej správy poisťovne Aegon, už pripravení odísť do dôchodku. Po prvýkrát viac ako polovica skúmaných krajín dosiahla 6,0 alebo viac bodov v 10-bodovom meradle. Skóre 6 až 7,9 sa považuje za "stredné", zatiaľ čo skóre vyššie, sa považuje za "vysoké" pre dôchodkovú pripravenosť. Celkový priemerný stav pripravenosti v 15 skúmaných krajinách, Austrália, Brazília, Kanada, Čína, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, India, Japonsko, Holandsko, Poľsko, Španielsko, Turecko, Veľká Británia a USA, bol za vlaňajší rok 5,92. Starnúť dôstojnejšie by im mohol pomôcť Amazon, jeho distribučný systém by mal pracovať priamo so spotrebiteľmi v oblasti domácej starostlivosti, ošetrovateľskej služby a pod.

Ovládnutie troch megatrendov sa dá považovať za bystrý ťah. Teraz nám už nezostáva iné, len pozorne sledovať, ako nás bude Bezos a jeho tím neustále prekvapovať. Prekvapovať nie tým, aké firmy a za koľko skupuje, ale ako sa jeho Amazon mení na fascinujúci konglomeráte v štýle 21. storočia.

Súvisiace články

Aktuálne správy