Poslanci zamietli zvýšenie príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti

Do druhého čítania sa nedostal ani návrh novely zákona o rodičovskom príspevku od poslancov Borisa Kollára, Petry Krištúfkovej a Zuzany Šebovej (všetci Sme rodina - Boris Kollár), ktorým chceli rodičovský príspevok zvýšiť na 280 eur mesačne.

Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa od poslancov NR SR za hnutie OĽaNO- NOVA. Opoziční poslanci chceli zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti z 500 eur na 829,86 eura, teda na úroveň príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa. Upozornili na to, že pri oboch príspevkoch je ich účelom podporiť zabezpečenie základného vybavenia dieťaťa, ktoré príde do rodiny.

Poslanci za hnutie OĽaNO – NOVA tiež neúspešne navrhovali upraviť jednu z podmienok nároku na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti, a to, že v čase zverenia do náhradnej starostlivosti by dieťa malo byť mladšie ako šesť mesiacov. Podľa nich sa to v aplikačnej praxi vzhľadom na trvanie súdnych konaní javí ako nesplniteľná podmienka. Podľa ich návrhu by stačilo, aby dieťa bolo mladšie ako šesť mesiacov v čase podania návrhu na zverenie do náhradnej starostlivosti.

Do druhého čítania sa nedostal ani návrh novely zákona o rodičovskom príspevku od poslancov Borisa Kollára, Petry Krištúfkovej a Zuzany Šebovej (všetci Sme rodina – Boris Kollár). Navrhovali zvýšiť sumu rodičovského príspevku na rovnakú výšku, ako je suma uhrádzaná za poskytovanú starostlivosť o dieťa, teda z 213,20 eura mesačne na 280 eur mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy