Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku v júni klesla, ale v eurozóne vzrástla

Nemeckým investorom sa v júni zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku nečakane klesla, prvýkrát za štyri mesiace. Napriek tomu zostávajú vyhliadky najväčšieho európskeho hospodárstva aj naďalej priaznivé vďaka pozitívnemu hodnoteniu súčasných podmienok. Vyplýva to z údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa výsledkov prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v júni 2017 znížil na 18,6 bodu z májových 20,6 bodu. Analytici pritom odhadovali, že sa index naopak zvýši na 21,5 bodu.
Ale hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku v júni vzrástla na 88 bodov z 83,9 bodu v máji a dosiahla tak najvyššiu úroveň od júla 2011. Analytici pritom počítali s jej nárastom na 85 bodov.
Drvivá väčšina, presnejšie, 70,8 % odborníkov na finančných trhoch očakáva, že súčasná situácia zostane rovnako priaznivá ako v tejto chvíli, a 23,9 % dokonca predpovedá jej zlepšenie v najbližších šiestich mesiacoch.
Najnovšie údaje tak signalizujú, že vyhliadky nemeckej ekonomiky zostávajú priaznivé.
V prípade eurozóny sa celkový index dôvery ZEW v júni zvýšil na 37,7 z 35,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne na 37,2 bodu. Júnová hodnota tohto indexu je najvyššia od augusta 2015.
Aj ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, medzimesačne vzrástol o 2,2 bodu na 20,5 bodu.
Vyhliadky na rast inflácie v euroregióne sa medzitým znížili o 0,6 bodu na 16,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy