Britským podnikateľom sa výrazne zhoršila nálada

Britským podnikateľom sa výrazne zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku prudko klesla po minulotýždňových voľbách, v ktorých konzervatívna premiérka Theresa Mayová stratila v parlamente väčšinu pred dôležitými rokovaniami o brexite. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Institute of Directors (Inštitút riaditeľov, IoD).
Na prieskume sa zúčastnilo takmer 700 členov tejto podnikateľskej skupiny, ktorí zároveň vyjadrili hlboké znepokojenie nad politickou neistotou a jej vplyvom na britskú ekonomiku.
Mayovej sa nepodarilo v parlamentných voľbách posilniť svoju pozíciu pred kľúčovými rokovaniami s Európskou úniou (EÚ) o podmienkach brexitu. Naopak, utrpela straty a jej jedinú šancu na vytvorenie vlády predstavujú teraz severoírski unionisti, ktorí vo voľbách získali 10 kresiel.
Prieskum IoD ukázal negatívny posun v otázke vývoja britskej ekonomiky. Len 20 % opýtaných stále verí ekonomike a udržalo si optimizmus. Približne 57 % respondentov uviedlo, že sú dosť alebo veľmi pesimistickí. Čo sa týka indexu dôvery v ekonomiku prieskum ukázal, že došlo k radikálnemu prepadu hodnoty tohto ukazovateľa o 34 bodov na -37 bodov z -3 bodov v máji.
Podľa generálneho riaditeľa IoD Stephena Martina je zatiaľ ťažké predpovedať, aké dramatické dôsledky bude mať súčasná politická neistota – ak sa nebude okamžite riešiť – pre ekonomiku Spojeného kráľovstva.
„Diskusia o potrebách firiem a hospodárstva v predvolebnej kampani prevažne absentovala a tento prepad dôvery ukazuje, ako naliehavo to musí nová vláda zmeniť,“ dodal.
Prieskum IoD odhalil, že jeho členovia nevidia jasnú cestu k rýchlemu vyriešeniu politickej situácie a cítia, že ďalšie voľby v tomto roku by mali negatívny vplyv na hospodárstvo.
Túžia tiež po rýchlej dohode s EÚ o prechodnom období po vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku a jasnom definovaní statusu zamestnancov z EÚ v Británii.
A Carolyn Fairbairnová, generálna riaditeľka Konfederácie britského priemyslu dnes upozornila na riziko, že podniky ešte znížia investície, ktoré utlmili už vlani po referende o brexite.
A zároveň najnovšie údaje vydavateľa kreditných kariet Visa ukázali, že britskí spotrebitelia ešte pred šokujúcim volebným výsledkom oveľa opatrnejšie utrácali. Domácnosti minulý mesiac znížili svoje výdavky, prvýkrát za takmer štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy