Kurz eura dnes klesol pod 1,12 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny klesol aj napriek prvým opatrným signálom, že Európska centrálna banka (ECB) v dohľadnom čase zrejme začne uvažovať o sprísňovaní menovej politiky.
Kurz eura dočasne padol až pod hranicu 1,12 USD/EUR. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1215 USD, pričom ráno sa jeho kurz nachádzal o pol centa vyššie. ECB stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1229 (v stredu: 1,1217) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8906 (0,8915) eura.
Rada guvernérov ECB dnes nezmenila nastavenie menovej politiky. Mierne však zmenila rétoriku, keď zo svojho vyhlásenia o menovej politike odstránila poznámku, že úrokové sadzby by mohli v budúcnosti ešte klesnúť. To signalizuje, že sa už pomaly pripravuje na diskusiu o tom, kedy začne obmedzovať monetárne stimuly.
Šéf ECB Mario Draghi však na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov uviedol, že banka nebude v najbližšom čase meniť svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Dôvodom je stále nízka inflácia. Naopak, konjunkturálne vyhliadky eurozóny sa zlepšili. Experti však počítajú len s veľmi pomalou normalizáciou menovej politiky.
Dnes sa konajú v Británii predčasné parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o tom, kto povedie rokovania s Európskou úniou (EÚ) o brexite. Libra oslabila, opätovne by mohla posilniť v prípade presvedčivého víťazstva konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej, inak zrejme zostane pod tlakom.

Súvisiace články

Aktuálne správy